Ajuntament de l'Alcudia de Veo

Dimecres, Octubre 16, 2013 - 15:00
SOBRE EL NOM

El relleu físic ha donat ocasió moltes vegades a la configuració toponímica, tenint en compte les característiques del terreny: valls, depressions, muntanyes, planes, són aspectes del paisatge que criden de seguida l'atenció. La toponímia àrab es fa eco d'estes característiques en els seus noms; així la prominència del terreny està expressada en la denominació “l'Alcúdia”, que significa: “lloma, tossal, turó”.

Sant Pere
D'esta manera, el nom l'Alcúdia, ve de la paraula àrab “al-kúdya” i significa “la lloma, el tossal, el turó”. Si mirem el lloc on s'assenta hui el poble, potser ens sorprenguem, si no atenem a la situació, amb referència al riu i barrancs adjacents; amb major claredat observem este significat quan alcem la nostra mirada cap al Castell, alçat sobre un tossal per damunt del mateix poble, que s'engrunsa en la seua falda, deixant als seus peus el vell riu, que es despedix de la Font de Sant Pere Màrtir, per a maridar-se amb el barranc.

Foto Sant Pere. Ampliar.

 

Açò quant al nom, però, què direm del cognom: de Veig? En la documentació del segle XIII i següents apareix el topònim de “Veujo, Beo, Beyo, Enveyo”, segons pareix és d'etimologia no àrab, sinó anterior, preàrab, poguera ser d'origen romà-llatí o potser ibèric-edetà, ja que està documentat en els segles XIII i XIV, molt abans que es produïra l'assentament cristià. Amb este nom es denominava tota la vall i, posteriorment, el Castillo musulmà: “la Vall de Veujo, Beo i Beyo” en 1238, “la Vall d'Enveyo” com limítrof d'Onda en 1246, “el lloc de Veujo” de la Serra d'Eslida en 1414. Així, en la documentació més antiga s'assenyala amb el nom de Veo tota la vall que comprén els llocs habitats del mateix Veo, com podien ser l'Alcúdia, Benitandús o Benitandut i Alfara, encara que les primeres al·lusions que es fan d'estos tres últims procedixen de documentació de l'any 1365 (diferent és el cas de Jinquer, que ja apareix en la Carta de Gràcia i Seguretat de l'any 1242, donada pel Rei Jaume I als musulmans de la Serra d'Eslida).

No és difícil acceptar, doncs, que estos assentaments de la Vall de Veo, prengueren d'ell el seu cognom, sobretot quan podia confondre's amb algun lloc homònim del mateix Regne de València, com és el cas de l'Alcúdia, que passaria a denominar-se amb el temps l'Alcúdia de Veo, més que pel lloc habitat de Veo, per la mateixa Vall i també pel Castell de la Vall de Veo, tenint amb els anys i per la seua ubicació geogràfica a créixer demogràficament sobre el lloc de Veo, esdevingut a pedania de l'Alcúdia de Veo.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

 

Site developed with Drupal