Ajuntament de l'Alcudia de Veo

Dimecres, Octubre 16, 2013 - 14:00
Sobre la seua Història

Entre els historiadors s'accepta la realitat històrica de l'existència de nuclis de població molt dispersa, en la "Serra d'Espadà", i més pròpiament dins de "la Serra anomenada d'Eslida", a la que pertany tot "la Vall de Veo". Este nucli de població podria ser el designat amb el nom llatí de "Oleastrum Edetania, l'Edetania de l'oli", tenint en compte que una de les fonts de riquesa d'esta Sierra van ser les oliveres amb el seu preciós fruit.

El nucli principal d'esta població seria "la Vall d'Eslida" i en el seu terme altres nuclis dependents de la mateixa que prepararien la base per als assentaments àrabs de "la Vall de Veo, Suera i Fanzara", període en què ja els podem documentar (segles X, XI…). L'època musulmana va ser de pau i de millora per a estes valls, en els que anaven apareixent nous nuclis de població a l'empara dels Castells.

Durant el s. X, l'agricultura va experimentar un gran desenvolupament i van aparéixer nous cultius en estes terres; a la gent li agradava treballar i cuidar els seus camps i així es fincava en les seues propietats per a poder estar més atent a elles, la qual cosa afavoria el creixement d'hàbitats nous com la nostra Alcúdia. Apareix el cultiu del tramús, els fesols, les garrofes, les moreres, les figueres negres, l'albercoc, la carxofa, l'albergina, la carabassa, el safrà, el pebre i la tomaca, junt amb el blat i la dacsa. Es revoluciona el sistema de regadiu, s'introduïx la indústria de la seda i l'apicultura. Tot afavoria, doncs, que en estos llocs visqueren les persones. En esta època hi ha un ressorgiment tant econòmic com demogràfic tal que fa augmentar la població i aparéixer nuclis rurals, cosa impensable en èpoques anteriors.

De tota esta prosperitat es beneficiava Eslida i els seus llocs de les Valls de Veo i Suera. Eslida tenia la seua importància dins del món islàmic, de tal manera que el cronista Gaspar Escolano (València 1560-1619) deixaria constància d'això en la seua obra principal "Dècades de la història… de València", escrivint: "Per aquell temps residien en la Serra d'Eslida alguns alfaquís molt apreciats com a grans filòsofs, metges i savis en l'enteniment de l'Alcorà; tenien en aquella Serra escoles públiques amb gran concurrència de deixebles, que acudien de tot el Regne per a aprendre lletres i religió". Prop d'este empori de saviesa àrab es trobava la Vall de Veo i els seus llocs habitats de l'Alcúdia, Benitandús i Alfara.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

 

Site developed with Drupal