REGISTRE PARTICIPATIU DE VARIETATS DE CIRERA TRADICIONALS DE LES COMARQUES DE CASTELLÓ

REGISTRE PARTICIPATIU DE VARIETATS DE CIRERA TRADICIONALS DE LES COMARQUES DE CASTELLÓ

26/11/2023 09:00 - 26/11/2023 12:30

Des del 2019, l'associació Connecta Natura està treballant per la recuperació i conservació de les varietats fruitals tradicionals de la Serra d’Espadà (https://www.connectanatura.org). Actualment s'està creant una col·lecció de varietats fruitals en una parcel·la que l'associació custodia a la Vall de Xinquer (Alcúdia de Veo), i s'estan repartint arbres d'aquestes varietats entre persones del territori.

L’oblit és una de les principals causes de la pèrdua de varietats tradicionals. La majoria de la població valenciana actual desconeix la rica diversitat de fruites i hortalisses que custodien els seus pobles, i això impedeix que es cultiven o es consumisquen. El primer pas per recuperar aquest patrimoni és aconseguir que la ciutadania el conega i el valore, ja que no es pot conservar allò que no s’estima.

Per aquest motiu, des de Connecta Natura i la Xarxa de Guardianes de Varietats i Coneixements de les Comarques de Castelló, s’està duent a terme un procés de registre participatiu comunitari d'una varietat de cirera emblemàtica de la Serra d’Espadà: la cirera de Março, també coneguda com a cirera del Tio Xispo.

El registre participatiu comunitari és una forma alternativa de donar visibilitat i reconeixement a aquesta varietat mitjançant la participació de la ciutadania local. Com funciona?

Es tracta de recollir tota la informació disponible sobre les característiques i la presència històrica en un territori d’una varietat determinada. Seguidament, s’organitza un acte públic per reunir a la gent del territori que conega, cultive o haja cultivat aquesta varietat, perquè aporten el seu testimoni i avalen la veracitat de la informació recollida. En acabar, es recull tot en una fitxa de la varietat, que és signada per tots els assistents, i s'elaboren materials gràfics i audiovisuals, que es difonen per donar a conéixer les varietats i sumar més persones que avalen la seua caracterització i la seua presència al territori.

L'acte de registre participatiu que tindran lloc a:

Espai multifuncional d'Ain,

26 de novembre, de 10:00 h a 13:30 h.

INTERIORS

Vols comentar-nos alguna cosa?
Util

T'ha semblat útil aquesta informació?

CAPTCHA Aquesta pregunta és per a comprovar si vostè és un visitant humà i prevenir enviaments de spam automatitzat.

Les dades per Vosté facilite seran tractats per Ajuntament de Alcudia de Veo, en qualitat de Responsable de Tractament, amb la finalitat de gestionar les queixes, suggeriments i agraïments.

La base de legitimació del tractament de les seues dades es troba en el consentiment manifestat per Vosté mitjançant l'enviament del present formulari, d'acord amb l'article 6.1.a) del Reglament General de Protecció de Dades.

Les dades es conservaran durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per a la qual es van recaptar i per a determinar les possibles responsabilitats que es pogueren derivar d'aquesta finalitat i del tractament de les dades. Serà aplicable el que es disposa en la normativa d'arxius i documentació. En qualsevol cas, les dades podran ser conservats, en el seu cas, amb finalitats d'arxiu d'interés públic, fins d'investigació científica i històrica o fins estadístics.

Les dades no seran cedits a tercers, llevat que siguen comunicats a les entitats públiques o privades, a les quals siga necessari o obligatori cedir aquests per a poder gestionar la seua sol·licitud, així com en els supòsits previstos, segons Llei.

Vosté podrà exercitar els drets d'Accés, Rectificació, Supressió, Limitació o, en el seu cas, Oposició. A aquest efecte, haurà de presentar un escrit en el Registre d'Entrada de l'Ajuntament/Mancomunitat: Calle la Fuente, 7, Ajuntament de Alcudia de Veo, 12222, privíncia de Castelló, o, en el seu cas, al nostre Delegat de Protecció de Dades info@businessadapter.es

En l'escrit haurà d'especificar quin d'aquests drets sol·licita siga satisfet i, al seu torn, haurà de mostrar o, en cas d'enviament postal, acompanyar document identificatiu equivalent. En cas que actuara mitjançant representant, legal o voluntari, haurà d'aportar també document que acredite la representació i document identificatiu d'aquest.

Així mateix, en cas de considerar vulnerat el seu dret a la protecció de dades personals, podrà interposar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es).