Conjunto Memorial Jinquer - La Almenarilla

El Conjunt Memorial Xinquer-La Almenarilla es troba a escassos 3 km a l’Oest de la població d’Alcudia de Veo; està format  per quatre llocs als que la Guerra Civil va deixar una marca que avui, mes de vuit dècades després, encara es visible:

 

  • Despoblat del Xinquer:

El poble de Xinquer, d’origen àrab, fou evacuat durant la Guerra Civil Espanyola i abandonat definitivament després d’aquesta, quedant congelat al temps.

 

 

  • Puntal del Gord:

Conserva un niu de metralladores en un excel·lent estat de conservació i una placa d’homenatge als germans García Sánchez, morts en combat en juliol i agost de 1938.

 

  • La Almenarilla (las Dos Tetas):

 

-Teta republicana: Esta colina es va mantenir en poder republicà fins el fi de la Guerra; encara es possible descobrir el seu sistema defensiu mitjançant les nombroses trinxeres excavades en la roca.

 

-Teta franquista: Situada a escassos 150 m de la seua colina bessona, aquesta fou conquerida per les tropes franquistes en juliol de 1938. Destaca el seu formidable fortificació, d’obligada visita.

 

 

Com arribar:

Lo ideal es fer-ho des d’Alcudia de Veo. Agafant la CV-215 en direcció Algimia d’Almonacid, en el km 1 es troba l’entrada al camí de Xinquer. Seguint aquest camí, s’arriba al despoblat de Xinquer, on uns metres abans està el panell general d’informació o comença la ruta. Un cop aquí, s’aconsella començar l’intinerari de del despoblat de Xinquer, després agafar el camí que passa junt al Puntal del Gordo i acabar a les altures de l’Almenarilla, a les muntanyes conegudes com a “Las Dos tetas”. El recorregut transcorre entre pins, carrasques, sureres, xops, castanys i roures en ple cor del Parc Natural Serrà d’Espadà, i permet gaudir d’unes vistes privilegiades sobre la plana litoral; a més hi ha indicacions al llarg del camí i panels explicatius junt a alguns vestigis.

 

Aquest conjunt memorial s’ha creat des de l’Ajuntament d’Alcudia de Veo, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana (Conselleria de justícia) i també la de diverses persones i associacions. L’objectiu es conscienciar sobre els devastadors efectes de la guerra i la importància de conservar i difondre el patrimoni com a vehicle transmissor de la nostra Memòria Històrica.

 

Xarxes Socials del projecte. 

Panorámica
Jinquer
Altar principal iglesia Jinquer
El puntal del gordo. Nido de ametralladoras
Teta republicana
Teta franquista 1
Teta franquista 2
Teta franquista 3

Vols comentar-nos alguna cosa?
Util

T'ha semblat útil aquesta informació?

CAPTCHA Aquesta pregunta és per a comprovar si vostè és un visitant humà i prevenir enviaments de spam automatitzat.

Les dades per Vosté facilite seran tractats per Ajuntament de Alcudia de Veo, en qualitat de Responsable de Tractament, amb la finalitat de gestionar les queixes, suggeriments i agraïments.

La base de legitimació del tractament de les seues dades es troba en el consentiment manifestat per Vosté mitjançant l'enviament del present formulari, d'acord amb l'article 6.1.a) del Reglament General de Protecció de Dades.

Les dades es conservaran durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per a la qual es van recaptar i per a determinar les possibles responsabilitats que es pogueren derivar d'aquesta finalitat i del tractament de les dades. Serà aplicable el que es disposa en la normativa d'arxius i documentació. En qualsevol cas, les dades podran ser conservats, en el seu cas, amb finalitats d'arxiu d'interés públic, fins d'investigació científica i històrica o fins estadístics.

Les dades no seran cedits a tercers, llevat que siguen comunicats a les entitats públiques o privades, a les quals siga necessari o obligatori cedir aquests per a poder gestionar la seua sol·licitud, així com en els supòsits previstos, segons Llei.

Vosté podrà exercitar els drets d'Accés, Rectificació, Supressió, Limitació o, en el seu cas, Oposició. A aquest efecte, haurà de presentar un escrit en el Registre d'Entrada de l'Ajuntament/Mancomunitat: Calle la Fuente, 7, Ajuntament de Alcudia de Veo, 12222, privíncia de Castelló, o, en el seu cas, al nostre Delegat de Protecció de Dades info@businessadapter.es

En l'escrit haurà d'especificar quin d'aquests drets sol·licita siga satisfet i, al seu torn, haurà de mostrar o, en cas d'enviament postal, acompanyar document identificatiu equivalent. En cas que actuara mitjançant representant, legal o voluntari, haurà d'aportar també document que acredite la representació i document identificatiu d'aquest.

Així mateix, en cas de considerar vulnerat el seu dret a la protecció de dades personals, podrà interposar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es).